top of page

EDUCATIE

ONZE KENNIS VOOR DE MAATSCHAPPIJ

PROJECT BASISSCHOLEN

Kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit Woerden en directe omgeving kunnen langskomen voor een rondleiding door het Gilde in de Petrustoren en een bezoek aan het Carillon. Via het KUVO kunnen scholen zich opgeven en ontvangen ze een voorbereidend lespakket.
Op diverse woensdagen in het voorjaar gaan de kinderen naar boven onder de begeleiding van een gids van het Gilde. Die vertelt onderweg over de historie van de Petrustoren. Iemand van het carillon vertelt op de klokkenzolder over de geschiedenis van het carillon. Bij het carillon speelt de beiaardier en hij legt uit wat hij precies doet en hoe het carillon werkt. Kinderen mogen zelf ook het carillon bespelen.
Als het weer het toelaat wordt er buiten op de trans nog een kijkje genomen en vertelt de gids nog iets over historische gebouwen in Woerden. Anders krijgen de kinderen op de schilderijenzolder een indruk van het uitzicht over Woerden.

2022.06.15.klas.carillon.jpg

KLASSENDAG

Op Klassendag, de vrijdag voor Open Monumentendag, ontvangt het Carillon Woerden een aantal klassen van de basisschool voor een rondleiding naar het carillon in de Petrustoren. De kinderen krijgen boven in de toren uitleg over de historie, werking en bespeling van het carillon. Daarnaast wordt uitleg gegeven over de historie van de Petrustoren.

logo OMD Klassendag.jpg

TECHNIEK

Het carillon heeft veel oude ambacht en techniek in zich. Het gieten van de klokken is een uniek proces waar veel vakmanschap voor nodig is. De technische aansturing van de klepels in de klokken vanaf het met handen en voeten bespeelde stokkenklavier is een mooi samenspel van kracht, hevels en geleiding. Wilt u deze techniek voor ons promoten, meldt u dan aan als vrijwilliger via het contactformulier.

_MG_1363 BEW [1024x768].jpg
Educatie: Doe mee
bottom of page