WAT MEER OVER ONS CARILLON
De Petrustoren werd gebouwd rond 1380. Vanouds moeten er al klokken in gehangen hebben. In 1557 kwam er een klein carillon, dat in 1561 nog eens met 4 klokken werd uitgebreid. De klokken kwamen te hangen in een uitbouw aan de oostkant van de toren.
In 1672 brandde de torenspits af en smolten de klokken. Uit de restanten, met een mooi woord "klokspijs" genoemd, goot Pieter Hemony in 1675 een luidklok.
In 1700 kreeg de toren weer een nieuwe spits. Maar pas in 1964 kwam er weer een carillon met 37 klokken, gegoten door Eijsbouts in Asten. Tien jaar later kwamen er nog eens negen klokken bij. Met de oude Hemony-klok uit 1675, die als laagste toon in het carillon werd opgenomen, ontstond een carillon met 47 klokken.
Op 30 maart 2015 is de 48e klok toegevoegd, een Es-klok. Deze 550 kilo zware bronzen klok is eveneens gegoten door Koninklijke Eijsbouts in Asten.


HENK VERHOEF
De vaste beiaardier
Henk Verhoef is de vaste beiaardier van het carillon in de Woerdense Petrustoren. Hij studeerde orgel, koordirectie en beiaard in Amsterdam, Amersfoort en Parijs.
Hij is ook beiaardier van de Vrije Universiteit en van Monnickendam, waar hij muziek maakt op de oudste handbespeelde beiaard ter wereld.
Als organist is Henk Verhoef vast verbonden aan de Amsterdamse Nieuwe Kerk en de Vrije Universiteit in Amsterdam en koordirigent.
Hij heeft een drukke concertpraktijk, in en buiten Europa. Naast uitvoerder is hij auteur van artikelen en boeken over muziek en muziekinstrumenten, en is hij actief als adviseur bij nieuwbouw of restauratie van beiaarden, klokken en orgels.
MATHIEU POLAK
Beiaardier
Mathieu Daniël Polak werd aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort opgeleid. Hij behaalde zijn Master in 2000 met als specialisatie onderwijs aan amateurs.
Sedert het afstuderen, is hij als docent verbonden aan Beiaard Centrum Nederland te Amersfoort.
Mathieu behaalde prijzen voor beiaardspel tijdens internationale beiaardconcoursen te Hamburg en Enkhuizen. Als beiaardier trad hij op in Japan, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, België, Portugal, Litouwen en de Verenigde Staten.
Sinds 2008 is hij de vaste beiaardier van de Erasmus Universiteit te Rotterdam en vanaf 2003 beiaardier van Bunschoten Spakenburg. Vanaf mei 2022 is hij aangesteld als beiaardier van Plein 40-45 Amsterdam.
Mathieu behaalde twee Master Degrees voor compositie namelijk aan het Lemmensinstituut Leuven (2013) en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2010). Momenteel studeert hij beiaardcompositie aan de Koninklijke Beiaardschool Mechelen (België).
In 2017 werd zijn beiaardcompositie Dandelion Field bekroond met de tweede prijs op het Johan France compositieconcours in Amerika. Zijn beiaardwerk A Butterfly’s Dance werd in 2019 op het Johan Franco concours de eerste prijs toegekend.
In 2019 kreeg Mathieu een stipendium van het Fonds voor de Podiumkunsten om Joodse muziek voor carillon te componeren en te arrangeren. De suite Chag Sameach (Hebreeuws: Fijne feestdag) werd door beiaardier Boudewijn Zwart op 7 mei 2019 op het carillon van de Westertoren te Amsterdam in première gebracht. Voor dit werk werd Mathieu op 1 februari 2020 de prestigieuze Visser-Neerlandia Prijs toegekend.
In 2021 werd Polak door het Fonds Podiumkunsten en Stichting Amarte een compositiebeurs toegekend om de suite Mazzeltov te componeren. Door de grote omvang van het werk werd besloten om een dubbel première te organiseren. Frank Steijns, vaste beiaardier van Maastricht voerde de solowerken uit op de carillons van het Stadhuis en de Sint Servaas Basiliek. Aan het concert werkten ook de beiaardiers Dick van Dijk, Georg Wagner en Mathieu Polak mee. Zij voerden de quatre-mains stukken uit. Het eerste exemplaar van het Mazzeltov boek werd overhandigd aan de heer Benoit Wesly, consul van Israël. Enthousiast door de compositie, stemden beiaardiers Boudewijn Zwart, Gerda Peters en Moshe Lewkowitz ermee in om deel te nemen aan het Mazzeltov team. Zij hopen tezamen met de al genoemde beiaardiers in de toekomst Mazzeltov concerten te geven.
Naast beiaardier en componist is Mathieu Daniël Polak als pianodocent verbonden aan de Muziekschool Amersfoort, heeft een particuliere lespraktijk piano in de Utrechtse Heuvelrug en is als pianist verbonden aan de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Amsterdam.
DE LUISTERPLAATS
DE LUISTERTUIN
De tuin naast de Petruskerk en de terrassen op het Kerkplein zijn ideale plaatsen om naar het carillon te luisteren. De tuin is toegankelijk via het hek tussen de kerk en het Stadsmuseum tegenover het restaurant Plein 7. Tijdens de (na)zomerconcerten zal er een programma van het concert uitgedeeld worden.
