WAT MEER OVER ONS CARILLON

De Petrustoren werd gebouwd rond 1380. Vanouds moeten er al klokken in gehangen hebben. In 1557 kwam er een klein carillon, dat in 1561 nog eens met 4 klokken werd uitgebreid. De klokken kwamen te hangen in een uitbouw aan de oostkant van de toren.


In 1672 brandde de torenspits af en smolten de klokken. Uit de restanten, met een  mooi woord "klokspijs" genoemd, goot Pieter Hemony in 1675 een luidklok.

 
In 1700 kreeg de toren weer een nieuwe spits. Maar pas in 1964 kwam er weer een carillon met 37 klokken, gegoten door Eijsbouts in Asten. Tien jaar later kwamen er nog eens negen klokken bij. Met de oude Hemony-klok uit 1675, die als laagste toon in het carillon werd opgenomen, ontstond een carillon met 47 klokken.

 

Op 30 maart 2015 is de 48e klok toegevoegd, een Es-klok. Deze 550 kilo zware bronzen klok is eveneens gegoten door Koninklijke Eijsbouts in Asten.

 
big_30510579_0_200-226.jpg
big_37533740_0_250-187.jpg

HENK VERHOEF

De vaste beiaardier

Henk Verhoef is de vaste beiaardier van het carillon in de Woerdense Petrustoren. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool bij Bernard Winsemius. Nog tijdens zijn studie werd hij eerste prijswinnaar van de Pythische Spelen in Enschede. Ook adviseert hij bij beiaardrestauraties en bij nieuwbouw.

 

Henk Verhoef is behalve beiaardier ook koordirigent en organist. Hij is organist van De Nieuwe Kerk en van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

MATHIEU POLAK

Beiaardier

Mathieu Daniël Polak volgde zijn opleiding aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Hij behaalde zijn Master in 2000 met als specialisatie onderwijs aan amateurs. Sinds zijn afstuderen is hij als docent verbonden aan Beiaardcentrum Nederland te Amersfoort.

Sinds 2008 is Mathieu Polak de vaste beiaardier van de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij geeft er wekeljks een bespeling en leidt amateur-beiaardiers op, die allemaal student of medewerker aan de Universiteit zijn.

 

DE LUISTERPLAATS

DE LUISTERTUIN

De tuin naast de Petruskerk en de terrassen op het Kerkplein zijn ideale plaatsen om naar het carillon te luisteren. De tuin is toegankelijk via het hek tussen de kerk en het Stadsmuseum tegenover het restaurant Plein 7. Tijdens de (na)zomerconcerten zal er een programma van het concert uitgedeeld worden.

IMG_1210 BEW.jpg