top of page
JAAROVERZICHT 2022

Stichting carillon Woerden heeft drie interessante vacatures openstaan. Komt u het team versterken of weet u een geschikte kandidaat? Laat het
ons weten! De vacature voor Coördinator Educatie is inmiddels opgevuld door een enthousiaste vrijwilliger.

Nog steeds hield COVID-19 de wereld in zijn greep. Hoewel de varianten minder ziek maakten, nam het aantal besmettingen enorm toe. Maatregelen werden losgelaten en mensen haalden opgelucht adem.
Hieronder passeren de belangrijkste gebeurtenissen en bespelingen van 2022 nog een keer de revue.

Januari:

Gelukkig kon het traditionele Nieuwjaarsconcert weer gespeeld worden door vaste beiaardier Henk Verhoef. Zoals eerdere jaren werd het gesponsord door de Gemeente Woerden. Omdat er nog een lockdown was vanwege de Omikron-variant, werd er geen Nieuwjaarsreceptie gehouden in de Petruskerk. Henk Verhoef speelde nog 2 maal tijdens weekmarkten deze maand. 

Februari:

Vaste beiaardier Henk Verhoef deed 3 bespelingen. En het blijkt een maand die geschiedenis schrijft. Op 18 februari werd Nederland geteisterd door storm Eunice. Veel scholen gingen eerder dicht en mensen werd verzocht om thuis te blijven. Amper een week, op 24 februari later zijn alle ogen van de wereld gericht op de Oekraïne, als Rusland daar binnenvalt. Nederlanders laten zich van hun beste kant zien en zamelen massaal geld, goederen en voedsel in.   

Maart:

Op 5 maart droeg carillon Woerden een steentje bij aan de hulp aan Oekraïne met een speciaal concert, ‘Solidair met Oekraïne' Tijdens dat concert speelde vaste beiaardier Henk Verhoef onder andere melodieën uit het land en het nationale Volkslied. 

In de giftbox van carillon Woerden en daarnaast is naar aanleiding van de bespeling een bedrag van 414,70 euro ontvangen. Dit bedrag is gestort op Giro555. Hartelijk dank aan iedereen die heeft gedoneerd.

klok vlag Oekraine.jpg

April:

Na 2 jaar kon eindelijk het Educatieprogramma weer van start gaan. Hoewel de scholen pas in februari van KUVO te horen kregen dat ze zich weer konden aanmelden werd er enthousiast gereageerd en schreven 7 scholen zich in, ondanks hun drukke programma's. De kinderen, leraren en begeleiders waren unaniem enthousiast. Bijna iedereen is aan de beurt gekomen om op het carillon te spelen en zo zijn of haar muzikaliteit aan Woerden te laten horen. Ook het transbezoek is steevast een hoogtepunt. Leerlingen kijken of ze hun school of huis of dat van familie kunnen vinden. De gidsen van het Gilde, het bestuur van de Stichting Carillon Woerden en beiaardier Mathieu Polak waren ook blij dat deze rondleiding weer kon plaatsvinden.
 

En de festiviteiten op Koningsdag konden gelukkig weer plaatsvinden. En het werd uitbundig gevierd! Vaste beiaardier Henk Verhoef heeft tussen 10.45 en 11.30 uur een speciaal Koningsdagconcert gegeven. 

Met de bespeling op 30 april werd de aftrap gegeven voor een nieuw seizoen Kaasmarktconcerten. In totaal zijn er 15 gegeven in 2022.

Mei:

Op 5 mei waren er geen festiviteiten gepland rond Bevrijdingsdag, dus helaas was het erg rustig toen vaste beiaardier Henk Verhoef een mooi Bevrijdingsdagconcert speelde.

Dit jaar was de jubileumeditie van de 24 uur van Woerden. Het sportieve wandelevenement werd voor de 5e keer georganiseerd. Beiaardier Mathieu Polak gaf een concert in wandelsfeer waarbij ook allerlei Songfestivalnummers voorbij kwamen.

En met 6 bespelingen luisterde het carillon de meimaand goed op.

Juni:

De laatste drie scholen in het Educatieproject met KUVO kwamen langs. Een aantal leerlingen overwon hun hoogtevrees en was blij en trots dat ze het carillon hadden bespeeld en op de trans waren geweest. Degenen die uiteindelijk toch beneden bleven bekeken op de laptop de verrichtingen van hun klasgenoten op het carillon en stonden buiten enthousiast te zwaaien en te roepen naar degenen op de torentrans. Bij een klas waren zelfs opa's en oma's langsgekomen om onder het genot van een drankje op het terras naar jun kleinkinderen te kijken en te luisteren.

Gelukkig mochten alle festiviteiten doorgaan, ondanks oplopende coronabesmettingen. Op 11juni luisterde beiaardier Mathieu Polak de havendagen op met een concert met shantyliederen. Zo kregen de mensen al een voorproefje op het Shantyfestival, georganiseerd door Woerdens koor Bravour.

Het Straattheaterfestival heeft zelfs twee dagen geduurd! op vrijdag 24 juni  was de aftrap en op zaterdag 25 juni barstte het festival echt los. Dit jaar speelde vaste beiaardier Henk Verhoef een uur lang een concert om het publiek dat al toegestroomd was voor de acts in de stemming te brengen. Het scherm trok veel bekijks van nieuwsgierigen en er werden veel vragen gesteld.

En met 7 bespelingen in juni was er een aantal vrolijke momenten op het Kerkplein.

logo_Straattheater.png

Juli:

In juli hebben, behalve Henk Verhoef en Mathieu Polak, ook 3 gastbeiaardiers mooie concerten gegeven. Het spits werd afgebeten door Jeroen Heijungs, werkzaam bij Beiaardcentrum Nederland. Hij heeft op zaterdag  9, zaterdag 16 en zaterdag 23 juli van 13.15-14.15 uur een zomerconcert gegeven in het kader van het Kaasmarktproject en gevarieerde programma's gespeeld.

Op woensdag 13 juli tussen 11.00 en 12.00 uur gaf Mathieu Polak een themaconcert tijdens de weekmarkt. Na zijn enthousiaste en kundige begeleiding tijdens de klassenrondleidingen in samenwerking met KUVO liet hij horen wat hij nog meer in zijn mars heeft. De biopic "Elvis" was net uitgekomen in de bioscoop Annex Cinema Woerden, dus de fans van The King kwamen ruimschoots aan hun trekken.

Met de concerten van de gastbeiaardiers erbij werden er er 7 bespelingen gegeven in juli.

37-Woerdense-VakantieWeek.jpg

Augustus:

Op zaterdag 6 augustus was het de beurt aan beiaardier Gerda Peters om te spelen tussen 13.15 en 14.15 uur. Zij is stadsbeiaardier van Almere, Beverwijk en Voorburg. Zij vervangt regelmatig collega-beiaardiers en geeft door heel Nederland en in het buitenland concerten. Gerda nam u mee op een muzikale reis door Oekraïene en muziek in het kader van 650 jaar Woerden.

Op zaterdag 13 augustus speelde gastbeiaardier Tommy van Doorn in Woerden. Hij had als thema filmmuziek. Fameuze filmthema's zoals "Once Upon a Time in the West" en "Mission: Impossible" kwamen voorbij, evenals Disney-klassiekers uit "De Leeuwenkoning" en "Sneeuwwitje en de 7 Dwergen".
 

En de Woerdense Vakantieweek kon weer in volle omvang plaatsvinden van 19 tot en met 27 augustus. Het was een ouderwets gezellige en succesvolle 68e editie van de Vakantieweek. 

In totaal zijn er 5 bespelingen gegeven op Carillon Woerden. 

September:
Zaterdag 10 september was het Open Monumentendag met als thema Duurzaamheid. Een groot aantal monumenten was toegankelijk voor publiek. De Petrustoren niet, want daar werd een spectaculair concert voorbereid in het kader van 650 jaar Woerden: ClockHOUSE. 
DJ en Carillon waren na 6 jaar weer samen te beluisteren op het Kerkplein. 
Glamourgirl (Woerdense DJ Mirte Damen) en beiaardier Rosemarie Seuntiëns (Roaming Bells) gaven een daverend concert van een uur.

 

2022.09.10.ClockHOUSE.jpg
Logo_OMD_VL_RGB.png

Verder heeft Henk Verhoef in september nog 3 bespelingen gedaan.

Oktober:
Woerden heeft massaal weer Koeiemart gevierd! Natuurlijk kon het carillon niet over dit feestgedruis heen spelen, dus heeft Henk Verhoef op 4 andere data gespeeld in oktober.

Stadshart.png
koe-woerden-esklok.jpg
koeiemart2.1.jpg

November:

Henk Verhoef heet op 4 november gespeeld tijdens de Kaarsjesavond in de Petrustoren.

Er was geen bespeling tijdens de intocht van Sinterklaas, maar op 16, 19 en 26 november gaf Henk Verhoef bespelingen waarbij Sinterklaasliedjes uit de toren klonken.

En vanaf 13 november klonken er weer (delen van) Sinterklaasliedjes tijdens het kwartier- en uurspel.

ES-klok-sint.jpg

December:

In december waren er maar liefst 5 bespelingen. Allemaal in feestsfeer. Henk Verhoef heeft een Streekmarktbespeling in Sinterklaassfeer gegeven op 3 december. Vanaf 6 december klonken er weer (delen van) Kerstliedjes tijdens het kwartier- en uurspel. Op 14 december speelde Henk Verhoef en op 17 december gaf hij samen met Joep van Buchem en  Marijke van der Ouderaa een Kerstconcert.
Mathieu Polak gaf op 16 december een kerstconcert en Henk Verhoef speelde tijdens de Kaarsjesavond in de Petruskerk op 23 december.

Hemonyklok-kerst-web.jpg
bottom of page