top of page
JAAROVERZICHT 2023

Stichting carillon Woerden heeft drie interessante vacatures openstaan. Komt u het team versterken of weet u een geschikte kandidaat? Laat het
ons weten! De vacature voor Coördinator Educatie is inmiddels opgevuld door een enthousiaste vrijwilliger.

Nog steeds hield COVID-19 de wereld in zijn greep. Maar vanaf februari waren de vaccins beschikbaar en werd begonnen met inenten.
Hieronder passeren de belangrijkste gebeurtenissen en bespelingen van 2021 nog een keer de revue.

Januari:

Helaas kon het traditionele Nieuwjaarsconcert niet doorgaan. Wel waren er 2 bespelingen tijdens weekmarkten.

Februari:

Het was een maand van uitersten: De ene week gingen terrassen open (gecontroleerd bezoek vanwege corona), de week erop kon er geschaatst worden en waren er 2 dagen waarschuwingen vanwege respectievelijk sneeuw en dooi. Henk Verhoef deed 3 bespelingen.

Maart:

Op 11 maart vond er een nationaal eerbetoon plaats aan George Kooymans, gitarist en oprichter van de Haagse rockband Golden Earring. Op de 73e verjaardag van de muzikant, die lijdt aan de progressieve zenuw- en spierziekte ALS, was het de bedoeling is dat om 17.15 uur op allerlei manieren landelijk de legendarische hit Radar Love ging klinken. En carillon Woerden deed ook mee. Onze vaste beiaardier Henk Verhoef speelde zelfs een heel uur een concert met hits van de band en andere gouwe ouwes en Nederlandse artiesten. Op ons YouTubekanaal is het filmpje te zien.

April:

Helaas werden de data waarop de horeca weer open kon steeds uitgesteld, maar uiteindelijk mochten ze 28 april weer open. Daar werd uiteraard dankbaar gebruik van gemaakt. Carillon Woerden bleef trouw klinken. Henk Verhoef deed drie bespelingen in april.

Hoewel de festiviteiten wederom niet zijn doorgaan, luidden de klokken van carillon Woerden wel op 27 april en heeft Henk Verhoef tussen 11.00 en 12.00 uur een speciaal Koningsdagconcert gegeven. 

Mei:

Met de bespeling op 1 mei werd de aftrap gegeven voor een nieuw seizoen Kaasmarktconcerten. In totaal zijn er 15 gegeven in 2021.

Op 5 mei konden helaas alle festiviteiten rond Bevrijdingsdag nog steeds niet doorgaan vanwege het coronavirus. Henk Verhoef speelde wel een mooi Bevrijdingsdagconcert.       

En met 6 bespelingen luisterde het carillon de meimaand goed op.

 

Juni:

Langzaamaan werden de maatregelen versoepeld en steeds meer mensen kregen een vaccinatie. Restaurants mochten hun deuren weer openen en evenementen konden onder bepaalde omstandigheden opgestart worden. Zo ook de Woerdense Wandelweek. De aftrap werd opgeluisterd door een concert van beiaardier Mathieu Polak. Er mocht niet al te veel ruchtbaarheid aan gegeven worden om de toestroom van publiek te vermijden vanwege de geldende maatregelen, dus de opening was een bescheiden aangelegenheid. Veel mensen hebben gewandeld en gedoneerd aan het goede doel dat is verbonden met de Woerdense Wandelweek, namelijk het Inloophuis Leven met Kanker.

Helaas kon ook het Straattheaterfestival op 26 juni dit jaar geen doorgang vinden vanwege corona. Elk jaar speelt de beiaardier een vrolijke deun om de aftrap te geven voor de parade van het Straattheaterfestival. Dit jaar speelde Henk Verhoef een uur lang een concert in de geest van het Straattheaterfestival. 
Hopelijk is het volgend jaar weer een vrolijke boel op de laatste zaterdag in juni als artiesten en publiek het straatbeeld vullen!

En met 7 bespelingen in juni was er toch een aantal vrolijke momenten op het Kerkplein.

Juli:

In juli hebben, behalve Henk Verhoef, ook 4 gastbeiaardiers mooie concerten gegeven. Het spits werd afgebeten door Vincent Hensen-Oosterdijk, stadsbeiaardier van Winschoten en Veendam. Hij heeft op zaterdag 10 juli van 13.15-14.15 uur een zomerconcert gegeven in het kader van het Kaasmarktproject en onder andere een stuk van Händel, Haydn en een eigen compositie laten horen.

Op woensdag 14 juli tussen 11.00 en 12.00 uur gaf Mathieu Polak een zomerconcert tijdens de weekmarkt. Hij speelt vaak in Woerden, dus hij weet hoe hij mooie klanken uit de Petrustoren kan laten komen. Mathieu is een van de vaste beiaardiers in Bunschoten-Spakenburg en vaste beiaardier van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij bracht u in vakantiestemming met een programma bomvol zomervitamines met als thema verschillende wijken in New York, oftewel The Big Apple.

Henk Veldman is beiaardier van Middelstum en Raalte. Samen met zijn vrouw is hij eigenaar van de muziekuitgeverij Edition Pors, welke is gespecialiseerd in bladmuziek voor beiaard en orgel. Ook is hij een veelgevraagd begeleider van koren en solisten.
Henk Veldman gaf op zaterdag 17 juli van 13.15 tot 14.15 uur een Kaasmarktproject zomerconcert op het carillon in Woerden. Hij combineert 4 Preludia van Matthias Vanden Gheyn met composities van collega beiaardiers en zonnige zomerhits. Over deze combinatie schrijft Henk Veldman: “Ik geef toe: een vreemde combinatie: ‘The ketchup song’ met barokke preludia maar met een glaasje tequila erbij zal het zeker gaan.”

En als laatste kwam Gerda Peters spelen op zaterdag 24 juli tussen 13.15 en 14.15 uur. Zij is stadsbeiaardier van Almere, Beverwijk en Voorburg. Zij vervangt regelmatig collega-beiaardiers en geeft door heel Nederland en in het buitenland concerten. Zij nam u mee op een muzikale reis naar het Engeland van Jane Austen en via watermelodieën stroomde ze door naar de jaren 80.

Met de concerten van de gastbeiaardiers erbij werden er er 7 bespelingen gegeven in juli.

37-Woerdense-VakantieWeek.jpg

Augustus:

Helaas, helaas, ook dit jaar geen Woerdense Vakantieweek zoals we het gewend zijn. Deze keer waren er vooral evenementen voor de kinderen en duurden de festiviteiten van 25 tot en met 28 augustus. Maar het was zeker een succesvolle 67e editie. Op de site is nog een aantal terugblikken te bekijken en na te lezen.

 

 

Stadsbeiaardier Henk Verhoef heeft 5 bespelingen gegeven op Carillon Woerden. 

September:
Zaterdag 11 september was het Open Monumentendag met als thema Inclusie. Stadsbeiaardier Henk Verhoef heeft een toepasselijk concert gegeven.

 

Het was een prachtige zomermaand, dus heel veel mensen hebben op de terrassen kunnen genieten van de 4 bespelingen.

logo_omd-klein.png

Oktober:
Hoewel de Koeiemart dit jaar helaas weer niet door is gegaan, zijn er maar liefst twee Koeimartconcerten gegeven. Op 20 oktober viel de eer te beurt aan beiaardier Henk Verhoef. Daarbij heeft hij geprobeerd de sfeer van dit typisch Woerdens evenement weer te geven. En op 27 oktober was het de beurt aan beiaardier Mathieu Polak.

Stadshart.png

Ook in de rest van de binnenstad was het Koeiemart wat de klok sloeg. Het Stadshart organiseerde van maandag 25 tot en met zondag 31 oktober weer een Snertweek. Mensen konden van tevoren koe-ordinaten opgeven waar een lieftallige koe een vlaai zou laten vallen om een mooie prijs in de wacht te slepen, op 27 oktober stonden winkeliers buiten met een kraampje en nog veel meer activiteiten. Lees het rustig na op de website van de Snertweek 2021.

Regisseuse Mirte Damen had een heus Koeimartjournaal gemaakt in twee delen. Met prominente rollen voor alle koeien in de regio, de burgemeester, boer Bert en twee koeienfluisteraars. Dieuwertje Blok presenteerde het en ook Gerard Ekdom maakte zijn opwachting met de presentatie van een bijzondere cd: Alle 13 KOE!
 

Bent u benieuwd hoe de film tot stand is gekomen? De Woerdense Courant heeft op 27 oktober een groot artikel geplaatst.

koe-woerden-esklok.jpg
koeiemart2.1.jpg

November:

Eindelijk was het zover! Hoewel in afgeslankte vorm, heeft er een mobiel Straattheaterfestival plaatsgevonden op zaterdag 6 november. En zoals vanouds speelde stadsbeiaardier Henk Verhoef op carillon Woerden een concert. Van 13.15 uur tot 14.15 uur liet hij vrolijke klanken horen over het Kerkplein en de rest van Woerden.

Er was gelukkig wel een coronaproof Sinterklaasintocht. Uiteraard is er door de beiaardier natuurlijk wel aandacht aan besteed. Op 17 en 27 november heeft Henk Verhoef Sinterklaasrepertoire gespeeld tijdens de bespelingen. En vanaf 15 november klonken er weer (delen van) Sinterklaasliedjes tijdens het kwartier- en uurspel.

logo_Straattheater.png

December:

In december waren er maar liefst 5 bespelingen. Allemaal in feestsfeer. Henk Verhoef heeft een Streekmarktbespeling in Sinterklaassfeer gegeven op 4 december. Op 15 en 18 december gaf hij concerten in Kerstsfeer. Mathieu Polak nam de (zuur)stok over op 22 december en 24 december met concerten in Kerstthema. 

Hemonyklok-sint-web.jpg
ES-klok-kerst2.jpg
bottom of page